Woon-werkverkeer

Ik durf onderhand niet meer te vertellen dat ik iedere dag 70 minuten enkele reis onderweg ben van Deventer naar Amsterdam. Als ik enthousiast vertel over mijn werk en dat ik op een prachtig kantoor aan het IJ werk krijg ik iedere keer een meewarige blik en de vraag ‘zo ver? Is dat niet vervelend iedere dag?’. Nee en ja. Nee, omdat ik deze tijd kan gebruiken om wakker te worden en me op te laden voor een dag op kantoor, en ja, omdat soms de NS mij in de steek laat.

Maar iedere ochtend ligt om half 7 de krant op de mat, de krantenbezorger is al druk geweest om de zijn ronde te maken. En als ik de deur uit ga zie ik al veel licht in de huizen en zijn er al mensen onderweg naar hun werk, ook in mijn trein richting Amsterdam Centraal. Dus alles is relatief, en de vrije tijd die dan wél beschikbaar heb weet ik dan ook meer dan dubbel te waarderen.

Mijn werkgever is een internationaal bedrijf waar expats vanuit de hele wereld werken. En als je aan iemand uit Moskou vertelt dat je een uur en tien minuten onderweg bent krijg je als reactie dat ik nog dicht bij kantoor woon. In Moskou is het heel normaal om anderhalf tot twee uur onderweg te zijn – enkele reis! Hetzelfde geldt voor Londen, ook daar is anderhalf uur reistijd heel normaal. Hoewel ik verwacht dat na de Brexit er wel wat meer goedkopere woonruimte zal komen…

Juist vanwege die Brexit is het in Nederland vrijwel geen optie meer om naar Amsterdam te verhuizen. De prijzen stijgen als een komeet en je kunt er het Duitse mopje van de eenwording er op los laten: Aangeboden, een vrijstaande villa in Bonn in ruil voor een appartement in Berlijn.

Laat mij dan maar lekker in mijn nieuwe huis in Deventer wonen met alles er op en er aan, dan reis ik wel iedere dag heen-en-weer. Zo groot is Nederland nou ook niet!

Arie Vet