Uitleg leenauto 4 uur, APK 30 minuten!

De NRC kopt vandaag: ‘Onderzoeksraad: rijhulpsystemen auto’s nog niet veilig genoeg’. Uw Slimme Vrijgezel moest daar even smakelijk om lachen. Dit is eigenlijk geen nieuws. Het is meer een bevestiging van wat veel petrolheads al weten.

De laatste jaren veroorloof ik mij de luxe van een BMW garage. Mijn cabrio is daar in goede handen. De dames en heren van de garage vinden het ook merkbaar leuk.

De eerste keer dat ik een APK afspraak had kreeg ik een spiksplinternieuwe Mini Countryman mee. Geinig, maar voor dat ik weg was met de enorm grote ‘Mini’, kreeg ik eerst een cursus. Oldskool als uw Slimme Vrijgezel is, zocht ik het startslot. Verdwaasd zat ik te kijken naar de enorme kerstboom met lampjes op het dashboard. Enfin, lang verhaal kort. Na 4 uur uitleg kreeg ik de Mini aan de praat en op pad. Gelukkig is het maar een kilometer of vijf. Heel luxe allemaal maar ik vond het echt helemaal, niet 3 keer maar 300 keer niets. Wat ben ik gewend ? Starten, een hoop kabaal, en gassen maar. Hoe leuk is dat vergeleken met die rijdende kerstboom en al haar snufjes.

Een jaar later hetzelfde verhaal. Wil je een leenauto ? Ja prima, maar alsjeblieft niet weer zo een Mini. Daarmee had ik de lachers in de showroom op mijn hand. Het was prima en er werd een hagelnieuwe BMW X1 klaargezet. U raadt het al. Hetzelfde verhaal. Tot overmaat van ramp zat de volgende ochtend de X1 helemaal onder het ijs. Mijn krabber lag natuurlijk in de Z3 die in de garage stond. Hoe ontdooi je een ruit van een auto met 3000 knopjes op het dashboard ? Gewoon de garage bellen en het uit laten leggen. Een half uur later kon ik op pad.

Het derde jaar heb ik een afspraak gemaakt waar ik op kon wachten. Dat kost minder tijd dan al die cursussen die je nodig hebt om tegenwoordig een auto te starten. Natuurlijk is het leuk eens in een auto te rijden die 18 jaar jonger is dan mijn Z3. Maar het is geen beleving, meer een ergernis.

Ik vraag mij dan ook af wat je allemaal van die poespas gebruikt ? In de Z3 zit stoelverwarming. Wat moet ik daar mee ? Leuk om een vriendin vast op te warmen ? Radio ? Natuurlijk niet ! Ik wil de motor horen. Airco in een cabrio ? Je verzint het niet. Meer poespas zit er geloof ik ook niet in. Ik rij voor mijn plezier en dat kan gelukkig nog in de Z3. Mocht er onverhoopt een lampje gaan branden ? Dan weet ik zeker dat er bij mij ook een lampje gaat branden zonder handleiding of de garage te moeten bellen. Oldskool is zo gek nog niet.