Burnout; en de fabels van de MSM

Uw Slimme Vrijgezel kan en mag meepraten over burnouts. In de mainstream media gaan de meest wilde verhalen rond. Werkstress is daar vaak de grootste boosdoener. Tegenwoordig ook de social media en de druk van een gezin. I call bullshit. Met andere woorden dat is gewoon niet waar. Toegegeven, het zal voor een ieder anders zijn.

Voor mij was het dat ik altijd alles kon. Meer zelfs. Alles was leuk. Dat kan zwaar vermoeiend zijn, heb je zelf niet door. Want … het is leuk. Dat dat veel meer van je vergt als mens heb je niet door.

Dat je omgeving het ook niet door heeft is ook niet vreemd. Je gaat er voor en je hebt er lol van. Dat je dan op een bepaald moment een kort lontje hebt als je tegengesproken wordt snapt dan ook niemand.

De eerste burnout die ik had was toen ik 25 was. Een huis gekocht samen met mijn ex, en daar moest – hoewel het nieuwbouw was – het nodige aan gebeuren. Ik had een leuke baan waar ik eigenlijk wel meer kon dan waar ik voor was aangenomen. Nieuwe ideeën werden niet echt gewaardeerd. Zo werd ik geremd in mijn ideeën en was ik op dat moment ook erg druk met ons nieuwe huis. De gevolgen waren niet te overzien. Ik was helemaal op. Totaal opgebrand. Ze noemen het nu een burnout.

Maar waar lag dat nou aan? Niet aan het werk! Niet aan mijn omgeving! Niet aan ons nieuw huis! Het lag helemaal aan mijzelf.

De tweede keer dat ik een burnout had was vergelijkbaar maar toen had ik twee kinderen, een baan en een eigen zaak. Kon ik ook allemaal toch ? In het heel kort … echtscheiding … ontslag genomen … en mijn eigen weg gezocht. Misschien dat ik daar nog wel eens een blog aan besteed. Lang verhaal.

Ik heb altijd – ook zonder de kracht in een burnout – een uitweg kunnen vinden. Ik had geen baat bij psychologen. Ook niet van medelijden. Niemand snapt je toch!

Ondanks dat ik 2x finaal opgebrand was heb ik gevonden wat ik wilde. Puur op eigen kracht en op karakter. Ik heb een leuk bedrijf met leuke klanten. Werk = hobby. Ik heb het leven – waar je geleefd wordt – naar mijn eigen hand gezet. Ik kan veel meer druk aan dan mijn klanten maar mijn vrienden. Dat maakt mijn leven gemakkelijk.

Wat ik eigenlijk wil zeggen. Zoek gewoon een leuke baan. Iets wat je echt leuk vindt. Laat je niet leven door anderen. Zeg gewoon eens NEE als je alweer op verjaardag moet. Geniet van je vrijheid. Lees niet teveel mainstream media en kijk ook eens hoe anderen denken.

Ik kan nog steeds wel boos worden hoor. Kan me ook vreselijk ergeren aan dingen. Maar hè <);o)

Een burnout is het gevolg van je eigen wensen. Die kan jij zelf bijstellen!!!